Serpent Culture 'den Model Evren İncelemesi / serpentculture.com

Merhaba sevgili dostlarım. Bugün bahsedeceğim konu, Model Evren, beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Satanik propagandanın dünyanın farklı bölgelerinde hemen her sanat kolundan işlediğini görebiliyoruz. Ancak aynı durum ne yazık ki Türkiye’de bu kadar farklı yol seçilmeden, bir kaç farklı dalda kalıyor. İllüstrasyon ve müzikten ibaret halde.

Lakin bugün bahsedeceğim ve beni heyecanlandıran konu, işte tam olarak bu döngüden çıkışın bir sembolü! Bugün, Türkiye’de, Türk bir yazar tarafından yazılan kitabın başında, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz bir kitaptan şu alıntıyı görüyoruz:

“Ben kötüyüm bu düzen için, ama değilim asla kötülük!”

Böyle bir şeyin gerçek olmuş olması, gerçekten de etkileyici değil mi? Biliyorum.

Gelin kitaba biraz göz atalım.

Model Evren

Model Evren, bir bilim kurgu romanı. Ama bana sorarsanız aynı zamanda saykedelik yönleri de var ve onu sırf bilim kurguyla açıklamak kitaba yapılacak bir haksızlık olacaktır. Hatta bana sorarsanız, zorlama olabilir belki ama üzerinde biraz da syberpunk sosu olduğunu söylemeliyim.

Kitabın tamamı gelecekte geçiyor. Ancak sık sık zamanda farklı yerlere yolculuk ediyoruz kitap boyunca. Tüm bu yolculukları bazen kahramanlarımızla birlikte yapıyoruz, bazen de onları ardımızda bırakıp başka kahramanlarla ilgileniyoruz. Yolculuk etmesek de, tarihten de bolca bahsediliyor.

Kitap sürprizlerle dolu, öncelikle burasını söylemeli. Hiç beklemediğiniz anda, beklemediğiniz olaylar gerçekleşebiliyor. Spoiler vermemek için çok zorlanıyorum şu an, ama özellikle sonuna doğru ilginç bir karakter kitaba dahil oluyor.

Bunun yanı sıra, kitap boyunca ‘Öteki Olan’la empati kuruluyor ve okuyucudan da aynısı doğal olarak bekleniyor. Biz Satanistler, öteki olmayı en iyi anlayan gruplardan biriyiz, hem kendi ülkemizde, hem de dünyanın kalanında. Bu yüzden kitabı fazlasıyla seveceğinize eminim.

Kitapta elbette Satanik olan tek referans, girişte bulunan alıntı değil. Ana karakterimizin ismi ‘Lucas’ örneğin. Lucas, kitap boyunca şu sorulara yanıt arıyor:

“İnsan denilen bu türü kendisinden korumak mümkün mü?

Nasıl ve Neden var olduk?

“Biricik İnsan” ve “Biricik Tanrı” modelinden şüphe duymalı mıyız?

Bilim ve din arasında yaşanması muhtemel savaşın galibi kim olacak?

Kiminle aşk yaşaman gerektiğine kim karar vermeli?”

Kitaptan birkaç alıntı yapayım ve sanatsal ve blasphemic birer orgazma erişmenize sebep olayım:

“Cadılık nedir bilir misin Nora’cığım? Onlardan olmayanlara ve özellikle korktukları kişilere böyle sesleniyorlar; bazıları cin, Şeytan ya da İblis diyor. …” (sayfa 70)

“Cadı ya da İblis olarak isimlendirilmiş olsalar da, insanlık onların çabaları ve özverileriyle ilerleyebildiler ve yüksek teknolojiye sahip olabildiler.” (sayfa 94)

Daha fazla alıntılar yaparak kitabın keyfini kaçırmak istemiyorum ama bence kitabı aldığınızda 90. sayfaya da bir bakın, orada da hoşunuza gideceğine emin olduğum bir nokta var!

Kitapta ötekilerin öyküleri işlenirken, LGBTİ’lere gösterilen dışlama ve işkenceler, kadına karşı şiddet, dinselliğin ve otoriter devletlerin insanlığa çektirdiği acılar… Bunların tamamını kitap boyunca görüyoruz. Aslında, kitabın türü ile alakalı olarak sert sosyal bilim kurgu ya da distopik bilim kurgu tanımlarını da kullanabiliriz rahatlıkla.

Kitap içinde kitap denilebilecek ufak bir güzel yanı da var: Bir şiir kitabı var metnin içinde. Yazarın Gotik olarak addedilebilecek birkaç şiirini, Nora’yla birlikte okuyacaksınız.

Kitabın güzel yönleri olduğu gibi ne yazık ki negatif eleştiriye de açık olduğu bazı yönleri var. Örneğin bazı yerlerde o kadar çok kısaltma kullanılmış. Bunun yanı sıra editörel bazı hatalar var. Birkaç imla hatası mevcut. Ancak bunlar, kitabın okunmasına ve sevilmesine katiyen engel olabilecek seviyede noktalar değil.  

Kitaptan yeterince konuştuk, biraz da yazarı; Varlık Ergen’den bahsedelim. Kendisi yıllar boyunca Felsefe Hayat, LGBTİ.org, Bilim Kurgu Kulübü, Yeni Papirüs gibi sitelerde kitap, dizi, film incelemesi yapmış bir isim. Üretkenliği hiç kuşku götürmez de bir yazar üstelik, zira tek yazdığı bu türde yazılar değil, yine yukarıda verdiğim sitelerde kısalı uzunlu öyküler ve şiirler de yazdı, yazmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra şiir seslendirmeleri de yapıyor. Yazarın kendi sitesine buradan gidebilirsiniz.

Bir Sürpriz!

Sevgili Varlık Ergen, Serpent Culture okuyucularından birine kitabını imzalayıp gönderecek. Patreon destekçilerimizden biri, rastgele yapılacak çekilişte imzalı kitabı edinmeye hak kazanacak! Patreon’da bizi desteklemek ve çekilişe katılmak için tıkla.

İmza Günü

Çekilişi kazanamazsanız üzülmeyin, çünkü Varlık Ergen 8 Mart günü Bursa Kitap Fuarı’nda okurları için Model Evren’i imzalayacak.

28/02/2020 tarihinde serpentculture.com adresinde yayımlandı.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com ile Oluşturulan Web Sitesi.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: