Ölülerle “Chat” Yapmak Mümkün Olabilir!

Dijital çağın önlenemez yükselişine tanıklık ederken yeni ve şaşırtıcı haberler almaya da devam ediyoruz. Son olarak ölmüş kimselerin kişiliklerine dair kopyalar hazırlanarak elde edilen simülasyon, onlarla bağ kurmamızı devam ettirecek. Başlangıçta basit ve hatalarla dolu olabilir, ancak bilim ve teknolojinin dününe baktığınızda tüm çalışmalar böyle başlamamış mıydı? Kim bilir günün birinde belki de sevdiğiniz kimselerle iletişim kurma fikri reddedilme ve kırılma korkusu nedeniyle korkunç hale geldiğinde parayla sipariş edeceğiniz bir “simülasyon kişilik” gerçeğinden bile iyi hissetmenize neden olabilir. Ya da bilimkurgu sanatında sıkça işlenen “Kişiliğin Bilgisayara Aktarılması” konusu artık hayal olmaktan çıkar ve hazırlanacak simülasyonlara dahi gerek kalmadan zihinlerimizin kopyasını bilgisayara aktararak arzuladığımız sonsuzluk fikrini besleyebiliriz. Eh tabii bu uygulamalara sahip olmak, en azından başlangıç için, kolay olmayacaktır.

Konuyla ilgili Independent Turkçe’nin aşağıdaki haberine bakabilirsiniz:

“Microsoft’a ölen kişilerin kişisel bilgilerini kullanarak sohbet robotu yapmaya olanak tanıyan bir patent verildi. Patent, “görüntülere, ses verilerine, sosyal medya gönderilerine, elektronik mesajlara” ve diğer kişisel bilgilere dayalı bir robot tanımlıyor. Metin, “Sohbet robotunun temsil ettiği kişi bir arkadaş, akraba, tanıdık, ünlü, kurgusal karakter, tarihi figür veya rastgele birisi gibi geçmiş ya da şimdiki zamana ait bir kişiye (veya bu kişinin bir versiyonuna) karşılık gelebilir” diyerek devam ediyor.

Microsoft ayrıca, “Kişiler kendileriyle de karşı karşıya gelebilir (örneğin, kullanıcı sohbet robotunu yaratabilir ya da eğitebilir)” diye belirterek hayattaki kullanıcıların öldükleri zaman için dijital bir yedek eğitebileceğini ima ediyor. Microsoft, görüntü ve derinlik bilgileri ya da video verileri aracılığıyla belirli kişilerin iki veya üç boyutlu modellerinin oluşturulabileceğini de patente dâhil etti. Vefat etmiş birinin simülasyonuyla gelecekte konuşabileceğiniz fikri yeni değil. Black Mirror’ın “Be Right Back” bölümünün konusu olmasıyla da biliniyor. Bölümde genç bir kadın bir uygulamayı kullanıp ölen partnerinin verilerini toplayarak sohbet robotu ve nihayetinde de bir robot oluşturuyor…”

Kaynak: Independent Turkçe

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WordPress.com ile Oluşturulan Web Sitesi.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: